Het eerste Amsterdam Rapid Tournament (ART)


Onder toeziend oog van organisator Julius Budwilowitz neemt Yochanan Afek de eerste prijs in ontvangst.

De pas opgerichte Stichting Aristocratische cultuur en Kunst, werknaam ART-chess, organiseerde op zondag 23 november het Amsterdam Rapid Tournament (ART) en dat kende vele aardige bijzonderheden. Om te beginnen was de plaats van handeling de galerie van het Art'Otel, een chic vijfsterren hotel tegenover het Centraal Station. Tussen de rondes door en soms ook wel tijdens, speelde het klassiek strijkkwartet Elias werken van de grote Meesters.

Er waren twee kunstenaars, Sylvia van Berkel en Carla Baarspul, aanwezig die de schakers met fraai lijnenspel in hun denken tekenden. Bij de opening bleek de witte koning van een groot tuinschaakspel beschilderd door Stephano Anthony en de bedoeling is dat bij iedere volgende editie een ander stuk tot kunst verheven wordt. "En dat duurt geen 32 jaar voor het compleet is", voorspelden de organisatoren Julius Budwilowitz en Kai Otto van Art-chess, "want wij willen dit evenement ieder seizoen gaan houden". Wat een ambitie!

Deze eerste aflevering was, op wat kinderziektes na, gelijk een succes. Het deelnemersaantal van 100 werd vanwege grote interesse al snel uitgebreid naar 120 en door de deelname van enkele topspelers blijkt deze serieuze vorm van snelschaken, opgefleurd met artistieke kunsten, een goed concept.

De einduitslag was 1.Yochanan Afek, Dimitri Reinderman 6/7 3.David Klein 5,5

Zie vooral de kunstzinnige foto- en video-impressie van Ab Scheel: www.abscheel.nl


Kunstenaar Stephano Anthony (links) beschilderde het schaakstuk.
De afbeelding is het familiewapen van de grootvader van organisator Julius Budwilowitz.
Bij ieder volgende toernooi wordt weer een schaakstuk beschilderd.


Kunstenares Carla Baarspul (links) tekende, evenals kunstenares Sylvia van Berkel, op dynamische wijze de schakers in hun denkproces


Carla Baarspul en Hans Böhm tonen het kunstwerk en openen hiermee het toernooi